Echtpaar in zondagse pakHieronder vindt u een aantal interessante sites, die voor uw zoektocht naar uw verleden van belang kunnen zijn. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar deze kunnen u al een eind op weg helpen.
Voor het registreren van je stamboom kun je het beste gebruik maken van een softwarepakket, dat je op je pc installeert. Er zijn diverse gratis en betaalde pakketten op de markt. Het spreekt voor zich dat betaalde pakketten veel meer mogelijkheden in zich hebben dan gratis pakketten en vaak is het ook zo dat betaalde pakketten ondersteuning bij het gebruik verlenen. Wij hebben er al vast 2 voor u geselecteerd.

Aldfaer

Aldfaer is een gratis Nederlands programma voor stamboomonderzoek, dat door veel hobby-genealogen wordt gebruikt. Het heeft uitgebreide mogelijkheden om informatie over personen in te voeren. De gevonden stamboomgegevens kunnen op heel veel manieren in een rapport worden omgezet.

GensDataPro

Voor GensDataPro moet je betalen. Naast de software krijg je daarvoor ook een uitgebreide handleiding. Het programma heeft zeer uitgebreide functionaliteiten, waaronder:

  • invoer van alternatieve namen of naamsschrijfwijzen bij personen en bronnen
  • reeds ingevoerde personen kunnen worden toegevoegd als getuigen bij geboorte, doop, overlijden, ondertrouw en kerkelijk en burgerlijk huwelijk
  • een volledig geïntegreerd digitaal archief (foto's, geluid, film en andere documenten) gekoppeld aan personen, bronnen en objecten
  • tekstuele uitvoer (parenteel, genealogie, kwartierstaat en stamreeks) met eigen opmaak
  • Enz.
Brabant-Collectie

De Brabant-Collectie is een unieke en diverse verzameling over heden en verleden van Brabant en bestaat uit boeken, tijdschriften, handschriften, oude drukken, kaarten, prenten en tekeningen, kranten en foto's. De collectie is voor iedereen vrij toegankelijk, zowel digitaal als op locatie in de bibliotheek van Tilburg University.

Brabants Historisch Informatie Centrum

Het BHIC is het centrum voor geschiedenis van Noord-Brabant en genealogie in Noord-Brabant. Op deze website zijn ook de kadastrale gegevens uit 1832 te raadplegen. Ga daarvoor naar http://www.bhic.nl/onderzoeken/minuutplans.

Verslagen werkbezoeken commissaris van de Koningin 1899-1928

Tussen 1894 en 1928 was Mr. A.E.J. baron Van Voorst tot Voorst Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Een van zijn taken was het regelmatig bezoeken van alle gemeenten in de provincie. Van die werkbezoeken hield hij nauwkeurig verslag bij. Op deze site staat een verslag in 1899 van zijn bezoek aan Oirschot.

De auto van mijn opa

Tussen 1906 en 1951 droegen alle motorvoertuigen met een Brabantse eigenaar een kenteken dat begon met N- (gevolgd door een getal). Uiteindelijk zijn dat er bijna 100.000 geweest. Bij nagenoeg al die kentekens is de naam en de woonplaats van de eigenaar bekend.

Digitale bronbewerkingen

De heer Jan Toirkens heeft onder meer samenvattingen (regesten) van de Oirschotse schepenprotocollen van 1463 tot en met 1640 in een voor ons leesbare vorm beschikbaar gesteld. Daarnaast beschikt deze site nog over veel meer interessante informatie, waaronder de namen van de schepenen (1378-1640) en indexen van de Bossche protocollen (1367-1501). Deze site wordt verder nog uitgebreid met de regesten van de Oirschotse schepenprotocollen vanaf 1641, die ook op deze websitete vinden zijn.
Daarnaast heeft hij historische informatie gepubliceerd op Van Papier Naar Digitaal. Ook hier vindt u onder meer een hoeveelheid genealogische informatie, die u op uw zoektocht naar uw familieverleden een heel eind op weg kan helpen.

Nederlandse Genealogische Vereniging

Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken van bijvoorbeeld de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Als lid van de NGV heb je de beschikking over talloze documenten en databases om jouw persoonlijke verhaal in kaart te brengen. Via de hoofdpagina kunt u de verschillende regio's van deze vereniging bereiken.

Nederlandse Familienamenbank

De Nederlandse Familienamenbank (NFB) is een vraagbaak voor iedereen die geïnteresseerd is in de oorsprong, betekenis en verspreiding van familienamen.De Nederlandse Familienamenbank is ontwikkeld door de afdeling Naamkunde van het Meertens Instituut. Deze site bevat onder meer ook informatie over de betekennis van voornamen en de herkomst van namen van planten.

Regionaal Archief Tilburg

Deze site is zeer gebruikersvriendelijk. Bij binnenkomst kunt u meteen naar de gewenste persoon zoeken.

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Zoek en ontdek! Maak kennis met de geschiedenis van de Brabantse Kempen en Peel in archieven, beeldmateriaal, boeken, documentatie en verhalen. Het RHC-Eindhoven heeft onder meer het rijke archief van Oirschot onder haar dak.

Zoek je stamboom

Het zoeken naar gegevens is tweeledig: u kunt door vele bronnen tegelijk zoeken via het invulveld 'familienaam' of via de knop 'uitgebreid zoeken'. Via deze knop kunt u direct één van de genealogische bronnen (bevolkingsregister, burgerlijke stand of dtb) selecteren. Bij de gevonden zoektermen zijn scans van de oorspronkelijke registers toegevoegd.


Terug naar boven