Gekozen fotoCollectie: H. Bernadettekerk
Locatie: Bernadettestraat 4
Uitgever: Maison van Mierlo, Oirschot
Inventarisnummer: jva0255

De inwoners van Spoordonk hadden al een halve eeuw geprobeerd om een eigen parochie te krijgen, toen deze wens op 20 september 1934 eindelijk door de bisschop werd vervuld. De opdracht aan bouwpastoor Jan van Gestel was om een kerk te bouwen en een parochie te stichten. In die tijd waren er ongeveer 700 parochianen.
De kerk werd in 1935-1936 gebouwd en bevat allerlei vormcitaten uit de Brabantse laatgotiek, die zijn gecombineerd met stijlelementen uit de school van A. Kropholler.
Op zaterdag 8 juni 2019 vond in de H. Bernadettekerk de allerlaatste viering plaats. Tijdens een viering, waarin het volledige pastorale team van de parochie Sint-Odulphus van Brabant voorging, werd stilgestaan bij ruim 82 jaar lang vieren van rouw en trouw, van vreugde en verdriet, van devotie en ingetogenheid.
Direct na het Pinksterweekeinde werd begonnen met het demonteren van de communiebanken, het altaar en tabernakel, het kruisbeeld, doopvont en enkele beelden, die een nieuwe bestemming hebben gekregen in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot.


Terug naar boven